Duinmanege Poelenburgh

072-5092149

Rijlessen

Starterspakketten voor jeugd en volwassenen:

Voor de beginnende ruiters, zowel jeugd als volwassenen, bieden wij ons 'starterspakket' aan. 
Het starterspakket bestaat uit 5 privelessen, 1 omganglses en een poets- en zadelles. 
Kinderen kunnen vanaf een leeftijd van 6 jaar beginnen met paardrijles.

Na het aflsuiten van het eerste starterspakket bieden wij een tweede starterspakket aan. Wanneer de ruiter na het volgen van het eerste pakket nog niet genoeg ervaring heeft voor de groepslessen, raden wij aan een tweede starterspakket aan te schaffen.
De omgangsles is elke maand op de 1ste en 3de woensdag van de maand. 

De lessen binnen het starterspakket kunnen vrij worden ingepland.
Prijs: jeugd €100,00 en volwassenen € 120,00 .




 


Wandelen met de kleintjes

Aan de hand stappen met onze kleine pony's.

Voor kleine kinderen tot ca. 6 jaar bieden we de mogelijkheid om op een leuke manier kennis te maken met onze pony's. Heerlijk wandelen over ons terrein op de rug van één van onze kleine pony's. Je begeleidt je kind zelf, zodat je samen een leuk tochtje maakt. 

Iedere dag mogelijk, meld je aan bij de bar, dan helpen we jullie graag op weg. Een half uur stappen € 15,50 incl. cap huur.

        


 

Kabouterlessen

Voor al onze kabouters!
Op zondag proberen wij eens per maand een kabouterles te organiseren. Houd de agenda in de gaten!

De kabouterlessen zijn voor de kinderen vanaf 4 jaar tot 6 jaar. De bedoeling van deze les is om de kinderen spelenderwijs te laten genieten van onze pony’s.

Kom jij ook?!

Zou je een keer mee willen doen met onze les? Mail of bel ons dan om je op te geven.

Let op! Het is de bedoeling dat er iemand naast loopt.



Dressuurlessen
 

Bij Duinmanege van Poelenburgh kan zowel jong als oud leren paardrijden.

Voor iedere beginnende ruiter wordt de basis van het paardrijden op een verantwoorde manier bijgebracht tijdens privélessen van een half uur. Wanneer je de draf en galop goed onder de knie hebt en het paard zelfstandig door de rijbaan kunt sturen, kan er, in overleg met de instructie, worden doorgestroomd naar een geschikte groepsles.

Wij bieden groepslessen voor beginners en gevorderden en beschikken over een groot aantal paarden en pony’s voor alle niveaus. De lessen bestaan uit acht tot tien ruiters. 

Kinderen kunnen vanaf zes jaar beginnen met lessen. 

Wanneer je doorstroomt naar de groepslessen dien je lid te worden van Rijvereniging de Poelenburgh Ruiters. Als lid van de rijvereniging kun je o.a. gebruik maken van de kwartaalkaarten (deze zijn voor niet leden niet beschikbaar), ontvang je een Ruiterpaspoort, kun je tegen gereduceerd tarief deelnemen aan de proevendagen, instructiedagen of -weekenden.  

Vanaf vijf jaar (in overleg is jonger ook mogelijk) kunnen kinderen bij ons meedoen aan de "Kabouter-lessen". Dat zijn groepslessen waarbij de pony meeloopt aan de hand van de ouder/begeleider. Tijdens de les wordt ook aandacht besteed aan het poetsen, opzadelen, opstijgen etc. Zo leren kinderen spelenderwijs ponyrijden! Deze lessen worden 2 x per maand gegeven, kijk voor de data in de agenda.

Voor kinderen die nog te jong zijn om met paardrijlessen te beginnen, maar wel graag willen rijden, kan er een pony worden gehuurd waarmee een half uur aan de hand kan worden gestapt.

Rijkleding nodig? Kijk op Ruiterkids.nl  

  
 

Carrousellessen

De carrousellessen zijn begonnen als een leuke manier om de paardensport te beoefenen met als hoogtepunt een demonstratie tijdens onze Open Dagen. Door het enthousiasme van de ruiters en amazones is deze tak van de paardensport uitgegroeid tot vaste lesuren. We hebben een volwassenen-carrouselgroep, een groep Young Riders en een jeugd-carrouselgroep. Alle groepen hebben al een aantal malen meegereden tijdens de divisiewedstrijden carrousel in het land. 

Wat houdt carrouselrijden in?

Een carrouselgroep bestaat uit acht amazones en acht ruiters (of zes). Bij het carrouselrijden rijden de amazones en ruiters met zijn tweeën naast elkaar en daarbij is het belangrijk dat de amazones en ruiters keurig synchroon verschillende figuren uitvoeren. Wanneer deze verschillende figuren worden gereden is het van belang dat het tempo gelijk blijft zodat het samenspel van de amazones, ruiters en paarden een net en harmonisch geheel vormt. Figuren kunnen met tweeën / drieën/ vieren / zessen en achten gereden worden. De drie basisgangen uit de dressuur worden hier toegepast; stap, draf en galop en zelfs het achterwaarts gaan. Voor de ruiters is het dus belangrijk dat de kennis en basis van de dressuur aanwezig is. De vele combinaties en variaties van de carrouselfiguren maken het voor het publiek erg aantrekkelijk om naar te kijken.

Wij hebben de volgende carrousellessen:

Maandag      
Tijd: 21:00 tot 22:00 uur      
Wedstrijdcarrousel  
Leeftijd: 18+

Donderdag 
Tijd: 18:00 tot 19:00 uur      
Wedstrijdcarrousel  
Leeftijd: jeugd ca. 10 tot 18 jr

Donderdag  
Tijd: 21:00 tot 22:00 uur      
Combi-carrousel      
Leeftijd: 18+

Vrijdag          
Tijd: 20:00 tot 21:00 uur    
Young Riders            
Leeftijd: 16 t/m 30 jr

De wedstrijddata staan in de agenda. 

Voor meer informatie over onze carrouselgroepen kun je terecht bij onze instructeurs of bel 072-5092149. Bekijk ook de FaceBookpagina's: Carrouselgroep de Poelenburgh Ruiters , de Young Riders en JC Poelenburgh Ruiters

De Jeugdcarrousel de Poelenburghruiters geeft een demonstratie tijdens een groot paardenevenement, Klik hier voor een impressie.


Springlessen

Met springlessen kun je als ruiter beginnen wanneer je het MRB D6-niveau hebt of in overleg met de instructie. Naast de springlessen dien je ook dressuurlessen te blijven volgen. De springlessen worden in de zomermaanden in de buitenrijbaan gegeven en in de wintermaanden in de binnenrijbaan.

Wij hebben de volgende springlessen:

Vrijdagavond
Tijd: 21.00 tot 22.00 uur
Klasse: half gevord./gevorderd
Leeftijd: 18+

Zaterdagmiddag
Tijd: 17.00 tot 18.00 uur
Klasse: beginners/half gevorderd
Leeftijd: jeugd tot 18 jr.

Zondagmiddag
Tijd: 16.00 tot 17.00 uur
Klasse: Alle niveraus
Leeftijd: Alle leeftijden

Springles







Voltige

Tijdens de kinderfeestjes geven we een voltige les, kinderen (ook die geen rij-ervaring hebben) vinden dit geweldig!

Bij voltigeren worden gymnastische oefeningen op de rug van een rustig stappend, dravend of galopperend paard gedaan. Het paard loopt aan een lange lijn, de longe, op een cirkel en heeft een speciale voltigesingel met handvatten om.

Voltigeren draait om ontspanning, souplesse, evenwicht en ritme. Omdat het paard continu beweegt, is het de kunst om de oefeningen zo uit te voeren dat het paard niet in zijn beweging wordt gehinderd. Voltige bevordert het evenwichtsgevoel, de zit en het gevoel van ongedwongenheid en vormt dus ook een goede basis voor het paardrijden. Voltigeren is met name zeer geschikt voor kinderen.

Momenteel hebben we geen vaste tijden voor de voltigeles. Met minimaal vijf deelnemers kan een groep gevormd worden. 

  
 


 

Opzadelcursus

Voor iedereen die de paardensport beoefent is het belangrijk om te weten hoe een paard wordt verzorgd en opgetuigd. Goed poetsen is belangrijk om stof en losse haren uit de vacht te verwijderen en om de bloedsomloop te bevorderen. En tijdens het rijden is het van belang dat het harnachement (het zadel en hoofdstel) goed past en het paard niet belemmerd wordt in zijn bewegingen.

Daarom verzorgen wij poets- en opzadelcursussen voor beginnende ruiters zodat je leert om te gaan met paarden op stal, hoe je een paard moet verzorgen vóór en na het rijden en hoe je op de juiste manier het zadel oplegt en het hoofdstel om doet. Deze cursus wordt ook aangeboden in het starters-pakket. 

    
    
  

 


Grondwerk

Zincaro paardencoaching by Caroline bied je in samenwerking met Duinmanege van Poelenburgh de mogelijkheid om op een andere manier met paarden en pony's aan de slag te gaan. Het zal je kijk op het fenomeen paard en op jezelf veranderen. Het geeft een goed beeld van hoe wij ons in het dagelijks leven gedragen.

Zelfs als je geen ervaring hebt met paarden is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met de paardensport en het paard als dier. Het paard kan je laten zien hoe je reageert in verschillende situaties en het paard bied je de mogelijkheid te oefenen met nieuw gedrag. Daarnaast biedt onze manier van werken de mogelijkheid om vertrouwd te raken met deze grote, vriendelijke dieren. Kortom: iedereen kan meedoen!

Kijk voor meer informatie op de site mijnpaardalsspiegel.nl!

Wat houdt deze cursus in?

Eerst gaan we onder het genot van een glas limonade, kopje koffie of thee kennismaken met elkaar. Daarbij wordt verteld wat we gaan doen het komende (half)uur. Er zal iets verteld worden over het fenomeen paard en het 'waarom' van het werken met het paard. Wat laat het paard ons zien, hoe werkt dat spiegelen eigenlijk?

Dan gaan we samen naar het paard of de pony waar we mee gaan werken.

De activiteiten worden aangepast aan de persoon waarmee gewerkt wordt. Niks moet, bijna alles mag. De oefeningen zullen bestaan uit:

 1. Kennismaken met het paard, d.m.v. borstelen en aaien
 2. Aan de hand lopen met het paard aan halster en touw (leadrope)
 3. Aan de hand met het paard oefeningen doen
 4. Loswerken

Tijdens de oefeningen zal worden gekeken naar wat er gebeurt in de communicatie tussen jou en je paard of pony. Dus er worden je vragen gesteld, waarbij het doel is, jou meer bewust te maken van je lijf, je denkpatronen en de manier waarop je jezelf neer zet in combinatie met het paard. Want jij hebt wel degelijk invloed op de manier waarop het paard op jou reageert! Het paard spiegelt jou, tijdens de oefeningen.

Na een uur oefenen zetten we het paard of de pony weer lekker op stal. Samen kijken we terug naar wat er tijdens het uur allemaal gebeurde en hoe jij het hebt ervaren.

Wij geven deze cursus in verschillende vormen:

 1. Privelessen communiceren met je paard of pony
  grondwerk / loswerken / spiegelen – individueel / ouder kind met 1 paard
 2. Duo les voor twee personen met je paard of pony
  grondwerk / loswerken / spiegelen – individueel / ouder kind met 1 paard
 3. Drieluik

Drie dagdelen van drie uur – telkens twee uur aan het werk in de rijbaan in tweetallen, met een half uur voor en nabespreken van de sessie. Hierin wordt kennis gemaakt met de onderdelen grondwerk, loswerken en spiegelen. Voor vier tot zes personen.
4. Instructiedag communiceren met je paard of pony

Voor maximaal zes personen, met het volgende programma:

09.30 – 10.00 uur koffie / thee – kennismaken
10.00 – 10.30 uur introductie werken met paarden
10.30 – 12.30 uur werken met de paarden in de rijbaan
12.30 – 13.30 uur lunch
13.30 – 15.30 uur werken met de paarden in de rijbaan
15.30 – 16.00 uur evalueren en afsluiten
 
Zoals je kunt lezen zijn er meerdere mogelijkheden voor het oefenen met je paard of pony. Wil je meer informatie over de cursus of je opgeven voor een privéles, drieluik of instructiedag dan kan dat via de mail info@zincaro.nl of neem contact op met de manege. Wij kunnen dan direct een datum voor je reserveren die helemaal past bij jouw wensen.

Om optimaal van de tijd gebruik te maken voor de lessen vragen wij je om rekening te houden met het volgende:

Een half uur vóór de les begint kun je je melden in onze kantine. Voor de lessen is het verplicht goede stevige schoenen te dragen en een lange broek. Een cap is niet noodzakelijk, want we gaan niet rijden.

Wijzigingen in het aantal deelnemers of afzeggingen vernemen wij graag 24 uur van te voren.

     

              


Duinmanege van Poelenburgh

Duinmanege van Poelenburgh ligt in Schoorl, aan het prachtige Noord-Hollandse bos- en duingebied en heeft o.a. de beschikking over twee overdekte rijbanen, twee buitenrijbanen (allemaal voorzien van agterbergbodem): één dressuurbaan en één springbaan, een longeerkraal, diverse paddocks en een stapmolen. De manege is in het bezit van het veiligheidscertificaat, afgegeven door de Stichting Veilige Paardensport. Een erkenning die aangeeft dat wij kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel hebben staan.

Wij bieden verschillende mogelijkheden om de paardensport te beoefenen, zoals dressuurlessen, springlessen en carrousellessen, wedstrijd begeleiding, buitenrijweekenden, instructiedagen en -weekenden, ruiterbewijscursus en ruiterkampen. Door de ideale ligging kunt u genieten van prachtige bos/duinritten, strandritten en volle maanritten. Ook is het mogelijk om bij ons een cursus grondwerk te volgen om de samenwerking en het contact tussen jou en je paard/pony te vergroten of te verbeteren.

Meer info